Jetra in žolčnik so pomembni za procese prebave in razstrupljevanja. Pazite na te organe, da boste varni pred težko prebavljivimi snovmi in strupi. V nadaljevanju so navedena zelišča, ki vam pri tem pomagajo. Ko jemljete ta zelišča, včasih nastopijo manjši gastrointestinalni simptomi, kot so slabost, driska in napihovanje. Če vam njihovo jemanje povzroča preveč težav, jih prenehajte jemati.

 

Pomembnosti nekaterih organov se ne zavedamo, dokler ne opazimo težav, ki jih imamo, ko ne delujejo tako, kot bi morali. Tokrat vam zato predstavljamo nekaj naravne pomoči za podporo delovanju jeter in žolčnika, ki nam pomagajo pri razstrupljanju in izločanju strupov.

 

Pegasti badelj

Semena pegastega badlja (Silybum marianum) vsebujejo skupino antioksidantnih snovi, ki jim s skupnim imenom pravijo silimarin. Študije so pokazale, da silimarin pomaga varovati jetrne celice pred poškodbami in da pomaga obnavljati ali nadomeščati poškodovane celice. Pod  strokovnim nadzorom pegasti badelj in silimarin pomagata obvladovati veliko resnih težav z jetri, kot so nealkoholne in alkoholne težave jeter ter nekatere oblike hepatitisa. Pegasti badelj lahko uporabljate za preprečevanje in zdravljenje učinkov pretiranega uživanja alkohola in mastne hrane, za preprečevanje poškodb jeter pri izpostavljenosti strupom in za težave z glavoboli ter kožo, ki so povezane z delovanjem jeter.

Uporabljajte tablete in kapsule s standardizirano količino silimarina (včasih je označen kot flavanolignan ali silibin) in se držite navodil proizvajalca. Še bolje pa je, da se pegasti badelj uživa v obliki olja, in sicer izberite olje iz semen pegastega badlja v kapsulah. Le-tega se uživa dvakrat dnevno po eno kapsulo.

O strupenosti pegastega badlja ali nezdružljivosti z drugimi zdravili ne poročajo. Rastlina ni primerna za nosečnice, doječe matere in bolnike z zaporo žolčevoda. Če ste alergični na rastline iz družine Asteraceae (na primer na marjetice, krizanteme in ehinacejo oziroma ameriški slamnik), ne uporabljajte pegastega badlja.

 

Kitajska shizandra

Čeprav obstaja manj znanstvenih dokazov, ki podpirajo uporabo kitajske shizandre (Schisandra chinensis), to zelišče varuje jetra podobno kot pegasti badelj. Laboratorijske študije so pokazale, da ima številne antioksidantne učinke, da lahko prepreči poškodbe celic zaradi škodljivih snovi in da blaži nekatere simptome, povezane z boleznimi jeter.

Jemljite po 500 do 1500 mg posušenega sadeža v obliki tablet ali tinkture na dan. Najbolj pa se priporoča uživanje kitajske shizandre v obliki olja. Zaužijte eno žličko olja kitajske shizandre dnevno ali eno do dve kapsuli s tem oljem dnevno. Kitajsko shizandro vedno jemljite v prvi polovici dneva po obroku.

O strupenosti kitajske shizandre ne poročajo. Ker je rastlina namenjena lajšanju hudih bolezni, je priporočljivo, da se prej posvetujete z zdravnikom. V tradicionalni kitajski medicini kitajske shizandre ne priporočajo na začetku razvoja kašlja in prehlada.

 

Regratova korenina

Regratova korenina (Taraxacum officinale) je grenko zelišče in spodbuja gastrointestinalno funkcijo. Tradicionalno jo uporabljajo za manjše prebavne težave, zlasti za leno delovanje jeter in žolčnika, slabo prebavo in blage vrste zaprtja. Poparek popražene korenine je priljubljen nadomestek za kavo brez kofeina in prijeten način za spodbujanje prebave pred težkim obrokom ali po njem.

Poparek pripravite s pol do dve žlički (2 do 8 g) posušene in popražene regratove korenine; popijte po tri skodelice na dan. Če korenino pražite, dodajte mleko ali sojino mleko, vendar pa se izogibajte sladilom, ker lahko zmanjšajo učinkovitost zelišča. Dobijo se tudi tablete, kapsule in tinktura.

O strupenosti regrata tudi pri dolgotrajnejši uporabi ne poročajo. Rastline ne uporabljajte, če imate zamašitev žolčevodov, z zdravnikom pa se posvetujte, če imate žolčne kamne. Če ste alergični na rastline iz družine Asteraceae (na primer na marjetice, krizanteme in ehinacejo oziroma ameriški slamnik), ne uporabljajte regratove korenine.

Zdravilna kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) med številnimi zdravilnimi učinki spodbuja tudi izločanje žolča, tako da varuje pred razvojem žolčnih kamnov. Njeni učinki na jetra in žolčnik ji morda omogočajo, da znižuje tudi raven holesterola v krvi.

Pol žličke kurkume v prahu zmešajte s hladno vodo. Napitek štiri tedne pijte dvakrat do trikrat na dan. Lahko pa jemljete tudi kurkumine kapsule s standardizirano količino kurkume.

Kurkumo lahko uporabljate brez posveta z zdravnikom. V velikih odmerkih draži želodčno sluznico ter povzroča slabost in bruhanje. Kurkuma ni primerna za bolnike z zaporo žolčevoda. Če imate čir na želodcu ali dvanajstniku ali pa jemljete zdravila za redčenje krvi, ne jemljite večjih količin kurkume, kot jih vsebujejo kuharski recepti.