Sigurno ste že slišali za toplotne črpalke? Toplotne črpalke ogrejejo ali ohladijo vaš dom energetsko učinkovito, predvsem pa je ogrevanje z njimi cenovno izjemno ugodno. Ogrevanje vam lahko povzroči velike stroške, poleg tega pa marsikatera naprava za ogrevanje uporablja surovine, ki niso obnovljive in povzročajo tudi izpust emisij. Temu se lahko izognete s pametnim ogrevanjem in uporabite toplotne črpalke. Podjetje Kronoterm je ekološko ozaveščeno in na podlagi tega razvija izjemne toplotne črpalke, ki vam bodo znižale stroške za 60 do 80%.

Kronotermove toplotne črpalke voda/voda lahko uporabljate za ogrevanje vašega doma in/ali za ogrevanje sanitarne vode. Njihova edinstvena prednost pa je v tem, da toploto, ki jo uporabljajo za ogrevanje vaših prostorov in/ali sanitarne vode, skoraj v celoti pridobijo iz okolja. Toplotna črpalka voda/voda, ki jo je razvilo podjetje Kronoterm, toploto črpa iz podtalnice in ji s pomočjo kompresorja dvigne temperaturo na nivo, ki je primeren za ogrevanje.  Nato pa jo prenaša na ogrevalni medij, ki je v tem primeru voda.

Podtalnica – idealni vir gretja

Toplota podtalnice je lahko izjemno ugoden energijski vir, saj ima sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki znaša približno med +7 in +12 °C. Da bi toploto podtalnice kar najbolj uspešno izkoristili, se v zgradbi, v zemljo zvrta dve vrtini, preko katerih toplotna črpalka voda/voda črpa in ponovno vrača podtalnico. V prvi vrtini se nahaja cev s potopno črpalko, ki med obratovanjem potiska vodo skozi toplotno črpalko. Ta ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj °C  vrača po drugi, nekaj metrov oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico. Količina vode, ki je v sesalni vrtini mora zadostovati za neprekinjeno obratovanje pri največjih toplotnih potrebah. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj je z njo mogoče doseči visoka grelna števila. Gre za uporabo obnovljivega vira, s katero ste lahko energijsko varčni in učinkoviti.

Izjemna varčnost in učinkovitost

Če si želite učinkovito porabljati energijo, vam bo to omogočila Kronotermova toplotna črpalka voda/voda. Toplotne črpalke se ponašajo s karakteristiko, in sicer z grelnim številom (COP -kratica v angleščini). Grelno število je prikaz razmerja med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo. Letno grelno število se giblje med 3 in 5, Kronotermove toplotne črpalke pa dosegajo letno grelno število tudi nad 6, kar so izjemni rezultati in kažejo na njihovo izredno učinkovitost.

Enostavnost in trajnost

Če boste svoj dom ogrevali s toplotno črpalko voda/voda, se boste lahko na njo vedno zanesli. Električna energija je namreč edini energent, ki ga  v Sloveniji skoraj v celoti proizvedemo sami. In pri toplotni črpalki vam ni potrebno skrbeti za dobavo goriva ali drugih surovin, poleg tega ne potrebujete rezervoarja ali prostora za shranjevanje teh surovin. Vzdrževanje je povsem enostavno in poceni. Obratovalni stroški so izjemno nizki, trajnost pa zagotovljena.